13 min read

Fra Trondsbu til Sandhaug

Fra Trondsbu til Sandhaug
Hardangervidda Nasjonalpark


Tidlig en tirsdag morgen høsten 2020 så startet årets hoved tur og vi kjører endelig avgårde fra Lillesand og mot DNT hytta Trondsbu i Øvre Eidfjord.  

Klar for avreise til Hardangervidda 2020

Vi kjører langt og lenge og blir en del forsinket på grunn av stengte veier og annet veiarbeid i Skien området,men til slutt så dukker Trondsbu og parkeringen ved Tinnhølen opp ca 11 kilometer etter at vi har svingt av E134 og inn på en grusvei.

Note: 200 kr i bompenger her, Vips er godtatt, men lykke til med dekning 🙂


Oppslagstavle ved Trondsbu Parkeringen.

Forsinkelsen utgjorde egentlig liten forskjell i det store og hele siden vi kun skulle gå 4 km første dagen. Nesten med det samme vi hadde parkert bilen så kom det en traktor ut fra vidda med et par jegere på planet. Vi slo av en prat med dem, de anbefalte oss å følge traktorveien inn til Langavatnet i stedet for DNT sin sti.

DNT sin sti var så full av steiner og hull at det var mye mindre risiko å gå traktorveien med en tung sekk. De opplyste også at det var mye jegere ute i terrenget, og at de ikke hadde sett noen telt ved Snero der vi hadde tenkt å telte første natten. De informerte også om at det ikke var lov å telte hvor som helst under jakta, og hvis vi havnet i den situasjonen at en reinflokk skiftet retning på grunn av at vi hadde teltet i jaktområdet så ville vi mest sannsynlig få besøk av noen ikke veldig blide jegere. Begge jegerne ble ganske opptatte av King Kenny etterhvert siden de mente at Norsk Elghund Sort er en av bedre jakthund rasene, også i forbindelse med reinjakt. Mens vi snakket med jegerne så fikk vi fikk i oss noe mat og drikke før vi startet på vår vandring langs traktorveien inn til Langavatnet ca 4 km unna der vi skulle telte den første natten.

Husk båndtvang hele året på Hardangervidda.“Kun 4 km” å gå skrev jeg, men etter en hel dag i bilen og med 43 kg sekk så må jeg innrømme at det faktisk var mer enn nok for meg denne ettermiddagen.

Vi kom frem til Langavatnet, fant oss en fin teltplass og slo opp teltet med det samme. Jeg kokte meg litt kaffe og fant frem maten som jeg hadde tenkt å spise denne første kvelden. Gilde Kjøttpølser i Taco lefse med en halvliter Nøgne Ø. Jeg hadde planlagt å meg seg skikkelig første kvelden for å “feire” at vi endelig var på tur igjen, men det gikk ikke helt som planlagt. Etter en kopp kaffe med Irish cream så krøp jeg rett i posen og sluknet tvert 🙂  

Natten ble kald og vi våknet en del ganger av at vi små frøs. King Kenny lå i sitt Jerven-hi med min genser under seg, og jakken min over seg og jeg lå i min tre sesongers sovepose med stillongs og ulltrøye.

Når vi våknet på morgenen så slapp jeg Kenny ut i linen sin mens jeg selv ble liggende i posen og vente litt i håp om at solen skulle treffe teltet og varme det opp, og det gjorde den etter en halv times tid, herlig. Da jeg hadde fått litt varme i kroppen igjen så stod jeg opp og kledde på meg og satte på kaffe vann, jeg måtte hente nytt vann siden det jeg hadde satt klart kvelden før hadde frosset i løpet av natten.

Vårt Hilleberg Nammatj 2 GT ved Langavatnet på Hardangervidda.

Etter morra kaffen så gikk vi en runde å kikket litt i området, det var faktisk ganske mye hytter i dette området. Vi ruslet tilbake til teltet og laget så til en skikkelig frokost/lunsj med tidligere nevnte pølser og lefser. Jeg vurderte egentlig å bli ved Langavatnet og Snero en natt til for å fiske litt i dette området, men jeg slo dette fra meg siden jeg egentlig hadde mest lyst til gå mot Sandhaug i håp om å få tatt noen bilder av det flotte landskapet der inne. Så da pakket vi sammen og startet å gå mot Sandhaug, ca 1 mil lenger inne på Hardangervidda.

Om litt er kaffen klar. (Vindskjermen kom faktisk godt til nytte på denne turen)

Vi kom oss avgående i 11 tiden om jeg ikke husker helt feil og brukte faktisk nesten hele dagen inn til Sandhaug. Etter ca. 7 km så gikk jeg faktisk helt tom og ble nødt til å ta en lengre pause ved Reinsmyrtjørna på nesten 1300 m.o.h. Akkurat her var det faktisk dekning og jeg fikk telefon fra en god kompis som kjenner meg veldig godt, og han kjente igjen en Johnny som var totalt på felgen. Nå må du ta deg en skikkelig pause å få i deg noe næring, og gå gjerne ned å ta noen kast med stanga fikk jeg beskjed om. Jeg fortalte han at det vaket i tjønna hele tiden, og at det faktisk var fisk som hoppet også, ganske kult. Men jeg var alt for sliten til noe, så jeg endte opp med å ligge i gresset å drikke vann å spise energi bar. (Her lærte jeg en hel del om det å passe på å ha energi i kroppen til hele turen, og ikke bare dure på.)

Etter en halv times tid så samlet jeg mot nok til å hive sekken på ryggen igjen slik at vi kunne komme oss videre, vi var ikke kommet mer enn ti minutter opp i lia før vi hørte et skudd. Og 2-3 minutter senere så hørte vi nok et skudd, det er jo som regel et ganske dårlig tegn. Jeg fant en passelig høy stein å legge sekken på mens vi gikk opp på en topp for å ta en kikk. Da ser jeg først en jeger, og litt etterpå så kom det en jeger til bort til det som sannsynligvis var fall plassen for dyret jeg regner med var blitt felt. Vi var en 600-700 meter unna, og med en stor snøskavl i mellom oss og dem. (Dette tar jeg med i filmen som jeg lager til YouTube, der jeg forøvrig nesten ikke greier å snakke siden jeg er så sliten.)

Vi kom oss etterhvert avgående igjen og jeg oppdraget til min store glede at det siste stykket til Sandhaug var nedover, ikke mer stigning 🙂

På veien nedover så kom den ene jegeren springende etter oss for å spørre om vi kunne gi beskjed til en jente med en Alaskan Malamute at hun var ønsket oppe i skaret om vi traff henne, de hadde mistet radiokontakten med henne. Da benyttet jeg muligheten til å spørre om skudd nummer to, og han bekreftet at det var et for mye, men at dyret var felt med det andre skuddet.

Sandhaug i sikte.

Kort tid etterpå så ankom vi Sandhaug Turisthytte og jeg var ikke sen om å komme meg inn å bestille en iskald halvliter, den følte jeg var vel fortjent, og selv en Aas til 95 kroner smakte helt utmerket etter en slik dag.

Turen var litt tøffere enn det jeg hadde tenkt meg, grunnet unødvendig tung sekk.

Nå gjenstod det bare å finne seg en god og «lovlig» teltplass, jeg forhørte meg med hytte vertene for å være på den sikre siden jeg muligens ble liggende her en stund. De ga meg noen tips og sa at ingen reinjegere kunne bestemme i området rundt hytten.

Telt forbudet i forbindelse med reinjakta virket mer og mer uklart, selv om jeg faktisk hadde passert et skilt der det stod «Godkjent Teltplass Under Reinjakt».

Nok om det for denne gang, nå stakk jeg ned på området nord for hytten og fant meg en flott plass ytterst på en liten odde nede ved Nordmannslågen, jeg bryr meg ikke om lyden av vann som klukker på utsiden av teltet så plassen var perfekt for oss. Vi setter opp teltet slik at det kan motstå det meste av vind og regn siden jeg fremdeles ikke vet hvor lenge vi blir værende her. Når teltet er spent skikkelig opp så er det tid for en lett middag og chill. Kvelden blir nesten en reprise av dagen før, får i meg litt mat før jeg stuper i posen og sovner tvert 🙂

Litt oppstramming må til før vi er helt klare.

Dette blir også en kald natt, jeg og Kenny var ute en tur i tre tiden på natten og da var det litt snø i luften, heldigvis ikke mye. Fra nå av så vil jeg kle meg litt bedre før jeg legger meg i posen om kvelden, og jeg må også passe på at jeg har nok klær liggende ved siden av Kenny slik at jeg kan bre over han når han flyttet seg om natten. Han våkner noen ganger i løpet av natten, og da går han en runde og to for så å legge seg ned igjen. Da legger han seg som regel oppå det plagget han i utgangspunktet hadde over seg 🙂


Dag to:

Denne dagen brukte vi til å finne ut litt mer om det var mulig å telte ved Besso, Bessevannet, Dimmedalen og Olsenhylen. Det er mulig å telte ved Besso på andre siden av vannet der vi ligger nå, men i de andre områdene så pågår det jakt og derfor kunne telting komme i konflikt med denne. Etter noen runder i tenkeboksen, og en del snakk med flere forskjellige jegere så fant jeg ut at det beste var å bli værende her ved Sandhaug og muligens gå nedover mot Olsenhylen på veien tilbake til bilen. Dagen gikk med til å gå litt turer i området, ta masse bilder av toppene på andre siden av Nordmannslågen og å prøve et par kast med stanga.


Jeg hadde kjøpt ny teleskopstang på Skittfiske.no for denne turen, og den gikk istykker ved første gangs bruk! Etter at jeg kom hjem så har jeg prøvd å komme i kontakt med de flere ganger, uten å lykkes. Så jeg kommer aldri mer til å kjøpe noe hos Skittfiske!

(Ojsann, det gjør jeg nok allikevel, Skittfiske sendte ny stang på garanti. #TommelOpp )


Bortsett fra dette så var det en skikkelig flott dag der jeg fikk trent på masse forskjellige manuelle innstillinger på kameraet. Jeg har veldig lyst til å lære å ta bedre bilder, og da må jeg nødvendigvis trene på dette. Jeg fikk faktisk også vasket noen klær (video kommer) og tatt meg en dusj for kroner 50 borte på hytten.

Jeg fikk snakket med en del jegere i løpet av dagen, og de mente at jeg hadde best mulighet til å få bilde av rein fra der jeg lå nå. De hadde observert to flokker på andre siden, den ene på over 1000 dyr, og planen var å prøve å “drive” de mot Sandhaug og Besso området dagen etterpå siden de var avhengige av at vinden dreide. (Note: Vinden dreide aldri, så jeg tror muligheten for et bilde av villrein var lik null for min del)


Litt senere på dagen så tok jeg en del bilder av folk som var ute i båt, fisket og noen som bare gikk tur.

Jeg ble egentlig ganske fornøyd med bilde av fiskeren under her, selv om han ikke er helt i fokus, så er det ikke tvil om at han holder fokus.

En fisker på vandring på Hardangervidda.

Et par timer senere, godt utpå ettermiddagen, så fant jeg ut at jeg ville gå bort til turisthytta å nyte en halvliter ved benkene de hadde på fremsiden der. Jeg og Kenny rusler bort, kjøper en pils og setter oss ved en benk og nyter livet.

Skål ;-)

Det går ikke så veldig lang tid før han fiskeren jeg tok bilde av kommer ruslende oppover mot hytta, med en helt tom vanntett pose slengende i beltet. Jeg ser bort på han når han kommer og sier: Ja ja, tom pose? Lite fisk å få? Han kikker med undring tilbake på meg og nikker mens det ser ut som om han tenker veldig.

Så sier han: Er det JOHNNY? Her oppe av alle plasser!

Jeg blir skikkelig satt ut må jeg innrømme , men så ser jeg jo at det faktisk er en «gammel» Google Pluss kompis, det var vel egentlig han som var Google Pluss i Norge, så utrolig moro å treffe han igjen, også her oppe da!

Han forteller at han og kjæresten Aina har vært på vandring noen dager og avslutter turen sin her med en overnatting på Sandhaug før de skal gå tilbake til bilen neste dag. John og Aina er rutinerte på Hardangervidda etter mange år på tur, så de har pakket lett og har allikevel med seg alt de trenger. John stikker inn i turisthytta for å si til Aina at han har truffet meg og kommer ut igjen med to halvlitere, etterpå så kommer også Aina ut til oss. For en vending denne dagen tok. Hyggeligere mennesker skal du lete lenge etter, utrolig kult!


Vi blir enige om å treffes igjen litt senere når de hadde spist middag, men da ble det inne på turisthytta og ikke på utsiden. Det betyr at Kenny faktisk må sitte på utsiden å vente senere på kvelden.

Turisthytta har en kjetting og et hundehus med pledd stående på utsiden, og jeg må innrømme at jeg nok duller et kvarters tid med Kenny før jeg har samvittighet til å gå inn når vi går opp igjen litt senere. Og ikke nok med det, rett etter at jeg har gått inn i hytten så begynner det å pøsregne. Stakkars Kenny sto ute i regnet hele tiden mens jeg satt inne i godt selskap og koste meg, han nektet å gå inn i hundehuset. Men men, han har vel ikke vondt av det.

King Kenny er ikke så imponert av sin midlertidige «hybel»

Det ble en kjempe koselig kveld som ble avsluttet tidlig, jeg koste meg glugg 🙂
Hyggelig å treffe kjent folk på Sandhaug.

Etterpå så gikk vi rett til teltet, tørket Kenny med et hunde håndkle jeg pleier å ha med, krøp rett i soveposen og sovnet momentant. Lavtrykket som kom med regnvær tok også med seg litt varmere vær, så det ble en riktig behagelig natt for oss i teltet.


Dag tre:

På fredagen så var det «drittvær» mer eller mindre hele dagen, det var en time nå og da med opphold, og disse brukte vi til det fulle til å komme oss ut. Jeg tok en del bilder igjen, vi hadde oss en tur opp på Sandhaugnuten og resten av dagen var vi stort sett i teltet. Mine tanker gikk da til John og Aina som hadde 15-16 km å gå til bilen i regnvær, det må ha vært en ganske så lang og tung dag for dem. Utpå kvelden så klarnet det såpass opp at vi kunne ligge litt ute å slappe av. Da ble det endelig på tide å kverke min Nøgne Ø mens jeg lå rett ut å leste på min Kindle.


Dag fire:

Avgjørelsen var vel ubevisst tatt for lenge siden, uansett hvor lyst jeg egentlig hadde til å se litt mer og være litt lenger så vendte vi nesen hjemover på lørdagen. Klok av skade så ble det denne gangen fokusert på ernæring og energi. Frokost ble en liten Toro rett i koppen med en kopp kaffe etterpå. Ikke så lenge etterpå så hadde jeg meg en Real Turmat Kyllingsuppe til lunch, denne kan jeg virkelig anbefale. Sammen med maten så hadde jeg energidrikk pulver blandet ut vannet mitt, dette var noe jeg fortsatte med så lenge jeg gikk denne dagen, og det utgjorde en enorm forskjell! Sekken veide «kun» 35 kg på hjemveien, og vi gikk hele veien fra Sandhaug til bilen denne ettermiddagen. Vi hadde et par små stopp, og stoppet også 2-3 minutter for hver km, men ingen matpause. Det gikk på nøtter, sjokolade og energi pulver i vannet.


Vi startet på kjøreturen hjemover, men jeg måtte stoppe å sove et par timer på parkeringsplassen ved Lasses Cafe når jeg ble for trøtt. Ellers gikk turen hjemover veldig fint 🙂


Jeg kunne skrevet langt å lenge med masse detaljer om det ene og det andre, men jeg føler at jeg har fått frem hvordan turen var og slår meg til ro med det. Jeg legger en liten «Fakta» del under der dere kan kikke på litt mer data om det skulle være av interesse. Men jeg må innrømme at jeg snakket nok med mer mennesker på denne turen enn det jeg gjør hjemme på en måned, utrolig moro å treffe hyggelige folk i naturen som er ute i mer eller mindre samme ærend som en selv.Noe jeg reagerte på var at det var ganske mye søppel i Nasjonalparken, plast, hermetikk og ikke minst porsjonspakninger med SNUS!

Må dere spytte ut porsjonspakninger med SNUS over alt!

Jeg er sikker på at det lå over 1000 poser mellom Trondsbu og Sandhaug, shame on you…

Disse posene bør forbys omgående, er du ikke er voksen nok til å pakke deg en pris opp under leppa så finn på noe annet. Godt å få det ut 😉


HUSK: Du er gjest i naturen, ikke kast søppel i naturen. Rydd alltid opp og ta med deg ALT avfall hjem igjen 😉

God tur 🙂


Kart over området:


Fiskekort for området kan kjøpes her:

Fiske i statsallmenningane på Hardangervidda - Inatur.no
Her finn du ei oversikt over alle fisketilboda i statsallmenningane på Hardangervidda.

Dekning:

Det var sporadisk dekning i området rundt rundt Sandhaug. Men som regel var den såpass dårlig at det var kun mulig å sende å motta tekstmeldinger. Av og til var jeg så heldig at jeg fikk et bilde av værmeldingen fra min datter.  På veien fra Trondsbu til Sandhaug så observerte jeg 3-4 plasser med 4G dekning. Jeg bruker ICE som min mobilleverandør.

Dekning - Norges nye mobilnett ice+ - ice
ice+ er Norges nye og moderne mobilnett. Vi har bygget ice+ for å gi deg den dekningen og hastigheten du trenger - til en enda lavere pris.


Alle våre fotoalbum:

Johnny Johnsen
Foto album fra våre turer i skog og mark.Alltid med King Kenny og meg, av til med flere :-)