5 min read

I dag kom høsten.

Etter en stund så begynte det å regne og vinden ble veldig skiftende. Kameraet er vær tettet, men ikke vanntett. Og i dag så hadde jeg glemt å ta med en vanntett pose til det, så da ruslet vi stilt og rolig hjemover.
I dag kom høsten.
Måtte bare ta et bilde av denne ;-)


Med dagens 7 grader og yr i luften er sommer og ferietid definitivt over for denne gang.

Det ble en grå, og etter hvert en vindstille lørdag.

Nå er høsten virkelig kommet, jeg syntes at høsten kan være en helt fantastisk årstid. Naturen skifter utsende nesten daglig, og der det er mye løvskog kan en se noen utrolig flotte fargekombinasjoner. Men det varer ikke alltid så veldig lenge, det kommer helt an på vinden og når høststormene kommer. Bladene kan henge på trærne i flere uker mens de kontinuerlig skifter farger, eller det kan komme noen dager med kraftig vind og plutselig så ligger alle de flotte bladene nede på bakken, og det eneste som står igjen de er nakne tre stammer. Men uansett, så er høsten en flott årstid som "maler" naturen i vakre farger.


Dagen i dag ble brukt til litt jakt trening for meg og King Kenny, jeg har vel aldri vært veldig god på dette, og King Kenny er litt rusten etter for mye fri oppdragelse og bare tur trening :-)


Vi startet dagen med en kjapp kaffe og litt frokost før vi tok på King Kenny jakt selen og lang lina og stakk ut i skogen en tur. Våpenet mitt er som kjent et Panasonic Lumix G9 kamera med et 100-400mm Leica objektiv, jeg har også et 35-100mm objektiv men dette ble igjen hjemme i dag. Jeg har ingen lydsvak "jakt" sekk til å ha ting og tang oppi, og en "nylon" sekk ville lager alt for mye lyd til at det var mulig å ha med ekstra linse eller annet denne gangen. I lommene så hadde jeg med meg en lue, et sitte underlag, en buff og et ekstra batteri til kameraet "just in case".

Mitt fantastiske Lumix G9

Det begynte bra med jevn og fin vind fra nord øst, til å begynne med var dessverre King Kenny i litt for mye lekehumør, men jeg fikk stoppet det ganske kjapt slik at vi kunne fokusere på det vi skulle gjøre.


Den godeste King Kenny må lære at når jakt og spor selen er på så er det jobb, og ikke lek, rulling, gnaging på kvister og hopping etter mus som gjemmer seg i lyngen :-)


Info.: King Kenny bruker Nonstop Dogwear halsbånd til hverdags, Nonstop Dogwear sele til tur og en Rantex lær sele til spor og jakt. Slik skiller vi mellom tur og jakt.

Rantex lærsele til sporing og jakt.

Avsporing: Alt av metall på selen som kan lage lyd er tapet opp med sort elektriker tape. Linen er den standard "billige" oransje i plast som jeg er super fornøyd med, den er 100 ganger bedre enn Biltema sin som henger seg opp hele tiden på grunn av dobbelt søm i enden. Jeg ble faktisk tipset om at det beste en kunne bruke er lasso line, de har sommer, vår/høst og vinter utgave av denne. Både 6 mm og 7 mm utgave, og vinter utgaven skal være veldig bra å bruke som bandhund line i og med at den gir godt grep selv om den blir både våt og kald. Vår line synger nå på siste verset, så derfor har jeg nå lagt inn en bestilling på 8 meter med lasso line av vinter utgaven. Det blir spennende å se hvordan den blir å bruke. Linen (PVC belagt nylontau) har jeg kjøpt her: https://www.gavpi.com

Denne får jeg i neste uke :-)

Ikke så lett å se selen på dagens bilde.

Vi gikk inn i skogen ca. en km hjemmefra og gikk så å si rett nordover til å begynne med. Kenny jobbet bra med overvær, men det var ingen ferskspor i starten. Vi startet med å gå utrolig sent og brukte mye tid på å bevege oss et kort stykke, og der vi kom rundt en kolle eller over en topp så var det så vidt vi beveget oss i det hele tatt. Vi fikk nesten en time med bra vind, men så skiftet den retning flere ganger på kort tid etterpå, vi holdt på en stund til og gikk en stund på det jeg tror var sporet av hjort. Men etter en stund så begynte det å regne og vinden ble veldig skiftende. Kameraet er vær tettet, men ikke vanntett. Og i dag så hadde jeg glemt å ta med en vanntett pose til det, så da ruslet vi stilt og rolig hjemover.


Det ble ingen dyr på minne kortet i dag, unntatt en flott liten rødstrupe vi traff på vår vei.

Rødstrupe (Erithacus rubecula)

Dette var en tur jeg er glad for at jeg tok, og det blir nok en ny en i morgen, vi har trent alt for lite på dette. Det å gå sakte, lage lite lyd, kommunisere igjennom tegn og blikk og ikke leke eller tulle når "jakt selen" er på er noe vi må trene mer på. Så om værgudene er med oss så blir det en liten tur i morgen også. Da er planen å gå på vinden en stund, og gjerne avslutte med å ligge på post på en flott kolle jeg har sett meg ut, men det er kun om vinden blir slik de melder.
Det var mye mygg og fluer i terrenget nå, og jeg tror faktisk jeg ble bitt/stukket av en hjortelusflue for første gang, det var uvanlig mye av de i dag.


Vi gikk ca. 3 km på 2 timer i dag, det må jo være skikkelig snike tempo :-)


Etter vi kom hjem så ble det litt fyr i ovnen før middag, mest for kosen sin del i dag :-)

King Kenny Chilling


Litt om Rødstrupe, igjen fra min fuglebok fra 1970:


Rødstrupen (Erithacus rubecula) er Englands nasjonalfugl, og der er den en meget tillitsfull hage og park fugl.


Rødstrupen blir ca. 14 høy og her i landet så ruger den stort sett i skog helt nord til Troms. Den trives godt i byens utkanter og er kjent for å være den av vårens sangfugler som er tidligst ute på morgenen.

Rødstrupen trives godt i allslags skog, men trives ekstra godt der det er tett undervekst med mørke kratt og noen lysninger innimellom.


Der jeg tok bildet er det akkurat slik skog, høyt gress, tett med einer og bregner i bunnen av skogen og en stor lysning rett i nærheten.


Rødstrupen lever stort sett av metemark, insekter og laver, om høsten også bær.Hun og han ser lik ut, og den legger 3-6 egg, ofte to kull per sesong. Eggene ruges på 13-14 dager før klekking, og ungene er flygedyktige 12-14 dager etter dette.